Etusivu » VSME on kevyempi vaihtoehto pk-yritykselle

Kilpailu pk-sektorilla kiristyy, VSME-standardi luo uusia paineita

Jaa sivu:

Vuonna 2023 tehdyn teollisuuskatsauksen perusteella arvioitiin, että yli 40 prosenttia suurista yrityksistä oli jo vaihtanut alihankkijoitaan EU:ssa säädettyjen vastuullisvaatimusten seurauksena. Herättävä tieto pk-yritysten kannalta on se, että vuoden 2024 suuryritystutkimuksessa yli 53 prosenttia yrityksistä uskoo, että pudotuspeli jatkuu yhä. Toimittajia tullaan vaihtamaan edelleen vastuullisuusvelvoitteiden vuoksi.

Vaihtoon tuntuvat olevan menossa erityisesti teollisen alihankinnan kumppanit, raaka-aineiden toimittajat ja palvelutarjoajat. Osuuspankin suuryritystutkimuksessa todetaan, että tulosten perusteella ”silmukka kiristyy – terveellisesti – läpi arvoketjun”. Tämä koskee myös jälleenmyyjiä ja jakelijoita.

OP-ryhmän toteuttaman yrityskatsauksen tulos merkitsee sitä, että kilpailu paikasta auringossa kiristyy pk-yritysten keskuudessa ja jokaisen pk-yrityksen on syytä ajatella omaa toimintaa kestävyyskehityksen ja -raportoinnin näkökulmasta. Osa pk-yrityksistä jo sitä tekee, koska on mukana suurempien tuotantoketjuissa. Kehitys on koko EU:n alueella sama.

EU-sääntely lisää raportointia

Kaiken takana on EU:n jatkuvasti lisääntyvä sääntely ja sen myötä raportointivelvollisuuksien lisääntyminen. Nämä on pääasiassa suunnattu suuryritysten ja listattujen pk-yritysten toimintaan, mutta ne pakottavat listaamattomatkin pk-yritykset taipumaan vastuullisuusraportoinnin vaatimuksiin.

VSME (Voluntary Small- and Medium Size Enterprizes ESRS) on kirjainyhdistelmä, joka on syytä ottaa vakavasti. Se on tuleva työkalu ja standardisto listaamattomille pk-yrityksille. Yritykset voivat VSME:n avulla selviytyä kestävyysraportoinnista suuryrityksiä kevyemmin. Pk-yritysten kannattaa siis tutustua standardiin ja tehdä sen mukaisesti oma dokumentaationsa.

Vapaaehtoinen raportointi

Tulossa oleva VSME-standardisto on tarkoitettu eurooppalaisten pk-yritysten byrokratian vähentäjäksi vastuullisuusraportoinnissa. Vapaaehtoiseksi luotu standardisto tarkoittaa kuitenkin käytännössä pakkoa niille yrityksille, jotka toimivat suuryritysten alihankkijoina. Osalta pk-yrityksiä tullaan vaatimaan vastuullisuusraportti.

Byrokratiaa VSME helpottaa siten, että pk-yrityksiltä koottavien kestävyystietojen määrä on suuryritysten vastaavia huomattavasti vähäisempi. VSME antaa myös mahdollisuuden pk-yritykselle itse päättää sen tarpeisiin parhaiten sopivasta raportointitasosta.

Pk-yritykset EU:n selkäranka

Pk-yritysten osuus koko EU-alueen yrityskannasta on reilusti yli 90 prosenttia ja ne työllistävät yli 100 miljoonaa ihmistä eli 67 prosenttia yksityisen sektorin työntekijöistä unionin alueella. Pk-yritykset ovat Euroopan talouden selkäranka ja niiden osuus unionin BKT:stä on lähes 60 prosenttia.

Suomalaisten pk-yritysten, jotka toimivat EU:n alueen suuryritysten alihankkijoina tai pyrkivät sellaisiksi, on erityisen tärkeää perehtyä raportoinnin saloihin, sillä vaara pudota kilpailusta jo alkumetreillä on todellinen.

Yritykset tulevat vastaisuudessa vaatimaan yhä enemmän kestävyystietoja yhteistyökumppaneiltaan ja myös rahalaitokset asettavat kestävyysraportoinnin edullisemman rahoituksen ehdoksi.

Mitä isot edellä…

OP:n vuoden 2024 suuryritystutkimuksen perusteella vastuullisuuspanostukset kasvavat tulevina vuosina suuryrityksissä toiseksi eniten. Edellä on vain tuotteiden ja palveluiden digitalisointi. Tämä on selvä viesti pk-yrityksille. Kun suuret panostavat vastuullisuustoimiin entistä enemmän, on pienten seurattava perässä.

OP:n teettämän pk-yritysten tutkimus puolestaan kertoo, että keskisuurista yrityksistä 46 prosenttia ilmoitti vastuullisuusteeman olevan ajankohtainen ja vaativan yritykseltä merkittäviä panostuksia.

Pienemmistä yrityksistä taas 42 prosenttia katsoi, ettei aihe ole ajankohtainen ja vain 17 prosenttia ilmoitti panostaneensa vastuullisuuteen. Tätä selittää OP:n mukaan se, että kaikkein pienimpien yritysten asiakaskunta koostuu pääasiassa kuluttajista, jotka eivät valinnoillaan merkittävästi vaadi vastuullisuuden toteen näyttämistä.

Raportti on hyvä olla hyllyssä

Niin tai näin, markkinat muuttuvat ja vauhti saattaa yllättää. Alihankkijoita tarkastellaan tarkalla silmällä ja kuluttajienkin mieli on muuttuva. Raportointi saattaa tuntua turhalta, mutta entäpä jos… jos sittenkin huomenna tule tilanne, että pitäisi olla kättä pidempää?

Koska tuleva vapaaehtoinen (VSME) standardi kaipaa tietoja esimerkiksi jätehuollosta, energiankulutuksesta, kasvihuonepäästöistä ja työvoiman hyvinvoinnista, niin miksipä näiden tietojen kysyntää ei voisi ennakoida ja koota niistä tietoja.

Pk-yritys voi valmistautua tulevaan luomalla omia tiedonkeruun toimintatapoja. Apua tehtävään löytyy asiantuntijoilta edullisestikin, jos omat resurssit eivät riitä. Tähän ainakin viittaavat pienyritystutkimuksen tulokset vuodelta 2023.

Valtaosassa keskisuuria-, pien- ja mikroyrityksiä ei tunnistettu kirjainyhdistelmää ESG, joka on kaiken vastuullisuusraportoinnin perusta: Environmental (ympäristö), Social (sosiaalinen) ja Governance (taloudellinen ja hallinnollinen vaikutus).

On aika tutustua aiheeseen.

Scroll to Top